Hogyan fessünk konyhabútort profi módon

Hogyan fessünk konyhabútort profi módon

 

Nemrég mutattunk Nektek egy konyhát, ami gyönyörű átalakuláson ment keresztül a tulajdonosok ügyes és kreatív munkájának köszönhetően. https://negyevszakvideken.hu/konyhafelujitas/

Most mutatunk pár képet a konyhabútor festésének fázisairól. Mivel Lauren és Robert Amerikában él és angol nyelvű blogjukon osztották meg mindezt az olvasóval, nem térünk ki arra, hogy milyen márkájú festéket használtak, mivel nagyrészt nálunk úgysem beszerezhetőek, viszont a bejegyzés végén adunk egy tippet arra, hogyan választhatod ki Magyarországon a fellelhető krétafestékek közül a legmegfelelőbbet.

Szinte percre pontosan egy hétig tartott, hogy Lauren végzett a konyhabútor lefestésével. Egy héttel előtte a konyhaszekrény még így nézett ki:

konyhabútor festés előtt

Annak ellenére, hogy már volt tapasztalata festés terén, hiszen már lefestette a fürdőszobaszekrényt, ez a konyhai valahogy mégis nagyobb kihívásnak bizonyult.

A festék kiválasztásánál Lauren szerint a legfontosabb, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Náluk ez különösen fontos szempont, hiszen a hároméves kislányuk, Olivia naponta többször is kipróbálja háromkerekű biciklijével a festék kopásállóságát, emellett pedig a rengeteg sütés-főzés eredményeként keletkező zsíros foltok eltávolítását is ki kell bírnia a festéknek.

Különböző szempontokat kell megvizsgálnunk a festék kiválasztásánál: víz- vagy olajbázisú legyen-e, kell-e alapozni előtte, mennyire könnyű dolgozni vele, mennyire könnyen tartható tisztán. Különösen a konyhaszekrény festésénél nem érdemes spórolni, hisz ez könnyen a minőség rovására mehet.

konyhabútor ajtók nélkül

Miután leszedte az ajtókat, Lauren kidolgozott egy rendszert, hogy nyomon követhesse, melyik hova tartozik, hogy festés után egyszerűen visszatehesse a megfelelő helyre őket. Aztán egy cetlire felvázolta, melyik ajtót, miként jelölte.

ajtók jelölése

És ekkor a garázs a bútorfestés központjává vált.

szekrényajtók festés előtt

Lauren először pár ajtót megcsiszolt, de mivel ez nagyon fárasztó és időigényes munka volt, miután beszélt pár szakemberrel úgy döntött, hogy ez a lépés nem annyira szükségszerű, így a többi ajtónál ezt a műveletet kihagyta. Úgy gondolta a zsíroldó használta elegendő lesz az előkészítéshez. Fontos, hogy mindig a festéken található előírás szerint kezeljük a bútort a festés előtt, mert ez termékenként eltérő lehet.

Ha olyan gombokat és fogantyúkat tervezünk a fiókokra és ajtókra, amik eltérő rögzítésűek az eredetihez képest, akkor az első lépés, hogy folyékony fával betömjük a régi fogantyúk helyét jelző lyukakat.

Ezután Lauren zsíroldóval áttörölte az összes ajtót, követve a dobozon olvasható instrukciókat, majd tiszta szöszmentes ronggyal áttörölte, és fél óráig száradni hagyta őket.

Ha azt szeretnénk, hogy a munka gyorsan menjen, és a végeredmény a lehető legprofibb legyen, akkor ajánlatos a festékszóró használata. Lauren szerint ami a festékszóró használatával 1 perc volt, az ecsettel vagy hengerrel legalább 10-15 percig tartott volna. És mivel itt 42 ajtóról és fiókról volt szó, ezzel a módszerrel jelentős időt takarított meg.

festékszóró pisztoly

Az ajtók hátuljával kezdte. A festékszórót 1/10 –ed rész vízzel, majd 9/10-ed rész festékkel töltötte fel (ez az arány festékenként változó, olvassuk el a dobozon lévő utasítást), majd jól összekeverte. Az ajtók minden oldalát egy napig hagyta száradni, mielőtt a záró wax fedőréteggel bevonta őket.

szekrényajtók lefestve

Amíg az ajtók száradtak, addig a konyhában lévő kereteken dolgozott. A széleket és a sarkokat maszkoló ragasztóval fedte körbe, hogy a festés során a járólap és a fal ne maszatolódjon. A szekrényt ugyanazokkal a lépésekkel festette, mint az ajtókat és fiókokat, azzal a különbséggel, hogy itt már nem szórópisztolyt, hanem ecsetet és hengert használt, mert míg a garázsban nem számít, ha a festékszóró a falakat, vagy a padlót is bepiszkítja, a konyhában ez nem lett volna szerencsés.

konyhaszekrény előkészítés

Száradás után a maszkoló ragasztó eltávolítása előtt tapétavágóval végig húzta a széleket, nehogy a ragasztó a felszedés során a szekrény széléről is leszedje a festéket. Aztán felcsavarozta a fogantyúkat egy sablon segítségével.

maszkoló ragasztó eltávolítása

Amikor elkészültek a különbség nagyon szembeötlő volt. Mivel a konyhának nincs ablaka, ezért a fehér bútor jelentősen világosított a konyha összhatásán.

Lauren szerint már csak néhány apró teendő maradt, mint például egy szőnyeg beszerzése, pár bárszék a pult mögé, valamint a világítás a konyhaszekrényhez.

konyhaszekrény lefestve

És akkor, ahogy ígértük segítünk Nektek, hogy megtaláljátok a számotokra legmegfelelőbb festéket. Hamarosan bemutatjuk nektek a Magyarországon kapható legnépszerűbb krétafestékeket, melyeknek segítségével ti is könnyedén átalakíthatjátok saját bútoraitokat.

Könyvünkben pedig nemcsak részletesebben olvashattok a bútorfestésről, de a kárpitozás, varrás, és transzferálás rejtelmeibe is beavatunk benneteket:

https://negyevszakvideken.hu/

forrás: https://www.blesserhouse.com/2016/06/paint-kitchen-cabinets-like-pro.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük