Mazsolás-diós kalács

Mazsolás-diós kalács

Szeretitek a jó recepteket? A sok kreatív dolog mellett rengeteg izgalmas receptet hozunk majd Nektek. Itt van egy, ami nem került be a legjobb 32 közé. Kóstoljátok meg ezt a pihe-puha kalácsot, és egyből kíváncsiak leszel, mik azok a receptek, amik még ennél is jobbak! Süssétek meg, és élvezzétek ezt a napsütéses délutánt a család, vagy barátaitok körében!

Mazsolás-diós kalács

2 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
45 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás
5 dkg vaj olvasztva
1 csipet só

5 evőkanál baracklekvár
10 dkg darált dió
15 dkg mazsola
½ citrom reszelt héja

1 tojás a tetejére

A tejet langyosra melegítjük, és feloldjuk benne az 1 teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. 
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a felvert tojás, majd elkezdjük dagasztani. Kis idő elteltével az olvasztott vajat lassan, adagonként csurgatjuk a tésztához. A hozzávalókból egy lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük, majd két részre osztjuk. Cipókat formálunk, és 10 percet pihentetjük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A cipókat 25*35 cm-es téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk baracklekvárral, majd megszórunk darált dióval és mazsolával. Végül friss citrom héját reszelünk rá, és a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük őket. A két rudat kissé megnyújtjuk, majd egymás mellé téve, összecsípjük a végüket, és összefonjuk őket. Vajazott, lisztezett kalácsformába tesszük, letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és 170 fokra előmelegített sütőben 45-55 percig sütjük. Kb. 20 perc után a teteje már szép aranybarna lesz, ezért érdemes fóliával letakarni, és így sütni még 30-35 percet. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e. Sütőrácsra tesszük hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük