Rugelach
Sziasztok
Ma korán keltem, Rugelachot sütöttem. Egyrészt azért, mert szerettem volna a családot isteni diós-barackos illattal ébreszteni, másrészt azért, mert gondoltam, hozok Nektek egy csodás kifli receptet, amit akár már délutánra el is tudtok készíteni
A dió, a fahéj, a mazsola és a baracklekvár tipikusan őszi hangulatot idéznek, de tagadhatatlanul ott van bennük a várakozás és a karácsony is
Sokszor gondoltam, hogy valami mással kellene megtölteni a kifliket, de valahogy mindig ezek kerülnek bele Ígérem, legközelebb kipróbálom szilvalekvárral is… esetleg egy kis marcipánnal és aszalt szilvával megbolondítva…Hm… Mit szóltok hozzá? Természetesen jövök majd a beszámolóval
Szép napot: Judit
Íme a recept:
Rugelach, avagy barackos-diós kifli
Hozzávalók 24 darab kiflihez:
Tészta:
25 dkg Philadelphia krémsajt
25 dkg vaj
6 púpos evőkanál porcukor
30 dkg liszt
csipet só
Töltelék:
10 dkg barna cukor
4 evőkanál cukor
2-3 teáskanál fahéj
10 dkg mazsola
20 dkg durvára vágott dió
12 púpos evőkanál baracklekvár
Tetejére:
1 tojás
2 evőkanál tej
kristálycukor fahéjjal elkeverve
Elkészítés:
A krémsajtot és a vajat kikeverjük a porcukorral. Akkor a legkönnyebb dolgozni velük, ha szobahőmérsékletű minden összetevő. Ha simává kevertük, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd jól összedolgozzuk. A tésztát egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd utána 4 egyenlő részre osztjuk. Gömbölyítjük a formákat, és külön-külön egy 25 cm-es átmérőjű kört nyújtunk mindegyikből. A nyújtáshoz sok lisztre lesz szükségünk, mert a krémsajttól ragadhat, de ha szórunk alá megfelelő mennyiségű lisztet, egy nagyon kellemes, jól nyújtható, rugalmas tésztát kapunk.
A barna cukrot összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. Ha nagy szemű mazsolánk van, akkor picit felaprítjuk.
Az első körlapot megkenjük a baracklekvár negyedével (kb. 3 evőkanál), és megszórjuk a fahéjas cukorral, a mazsolával és a vágott dióval, majd picit belenyomkodjuk a tésztába. Ezt követően 6 cikkre osztjuk a körlapot és egyesével feltekerjük a kifliket. A hajtások mentén a töltelék kicsit kikandikál, ami azért jó, mert gyönyörűen karamellizálódni fog sütés közben. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és lekenjük tojással, amit tejjel lazítunk előtte, majd végül leszórjuk fahéjas cukorral. A tészta többi részével is ugyanígy járunk el.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az eredeti recept:
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/…/rugelach-hanukarcsonyi-…